Marka Tescil Nedir?

Marka Tescil makale ana görseli

MARKA TESCİL NEDİR? TESCİL SÜRECİ NASILDIR?

“Marka Tescil Nedir?” sorusundan önce cevaplamamız gereken birkaç soru daha bulunmaktadır. Bunlar; “Marka Nedir?” ve “Marka İsmi Ne Kadar Önemlidir?

Girişimci olmak ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen kişiler, yeni ve yaratıcı bir fikir üretir ve bunu hayata geçirme arzusundadırlar. Bu arzu ile körüklenirken, bir yandan da başarısızlık gibi birçok olumsuz duyguyu da bünyelerinde barındırarak korkarlar. Mesela; her girişimci gibi bir ürün ürettiniz ve bunun tüm dünyada duyulmasını mı istiyorsunuz? Ürününüze güveniyorsunuz ve insanlarında aynı güveni sizle paylaşmasını, ürününüzün hiç unutulmamasını mı beklemektesiniz? Ya da sizin gibi aynı amaca hizmet eden birçok firma var ve siz aralarından nasıl sıyrılacağınızı mı kara kara düşünüyorsunuz? Derin bir nefes alın ve sakinleşin… Cevabınız tam da burada.

Eğer unutulmamak istiyorsanız bir marka ismi bulmak zorundasınız demektir. Peki nedir marka?

Peki Nedir Marka?

İnsanların sizden ürün veya hizmet istemesini istiyorsanız bir markanız olmak zorunda. Markanız varsa ve bu beğenilirse, insanlar bir tanıdıklarına, onlarda başka insanlara önerirken; ürününüz dilden dile yayılır ve tanınırsınız. Peki “Nedir Marka?”. Ürününüz için bir işletme kurdunuz ve bu işletmeye ait ürün ve hizmetlerin, sizinle beraber serbest piyasada bulunan rakiplerinizden ayrılmasını sağlayan işaretlere marka denilmektedir. Markasız ürününüz veya hizmetiniz unutulur ve güzel olsa bile insanlar tarafından bulunamaz.

Marka Tescil Nedir? 1

Türkiye’de ticaret unvanı ile marka birbirleriyle sıklıkla karıştırılmaktadır. Fakat bu iki terim aslında birbirlerinden farklıdır. Markanız sizin ticaret unvanınız değilken, ticaret unvanınız da markanız değildir. Biraz önce marka kavramı tanımlamıştık. Ticaret unvanı ise firma veya işletmelerin birbirlerinden ayrılmasını sağlayan isimlerdir. İki terim arasındaki bir diğer farklılık, verildikleri yerdir. Unvanınızı vergi daireleri veya tescilli ticaret odalarından alabilirken; marka tescilinizi Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan almaktasınız.

Marka İsmine Karar Verme

Gelişen dünyada insanlar yaptıkları araştırmalar doğrultusunda istediklerini üreterek, tüketicilere istekleri doğrultusunda hizmet edebilecek konumdadırlar. Bu durum isteseler de istemeseler de piyasada aralarında bir rekabeti doğurmakta ve herkes ayakta kalmak için çaba sarf etmektedir. Adı yani bir markası olan firma kazanırken; ürününüz onunkinden daha kaliteli olsa bile ayırt edici özelliğiniz yani kimliğiniz olmaz ise maalesef rekabet ortamında pek bir şansınız yok demektir. Bilinmezsiniz, asla büyüyemezsiniz ve zamanla silinirsiniz…

Marka Tescil Nedir? 2

Tasarım tescil hakkında yazımızda tasarımızın özgün, yenilikçi ve ayırt edici özelliklere sahip olması gerektiğini söylediysek, aynı durum marka isminiz için de geçerlidir. Marka isminiz sizin garantinizdir, özgün değerinizdir, tanınmanızı sağlayan işaretinizdir, reklamınızdır ve saygınlığınızdır. Kısacası markanız sizin için gerekli olan her şeydir.  Peki marka ismi neler olabilir?

-İsminiz veya ismi-soy isim baş harfleriniz

-Varsa ortağınız, onunla oluşturacağınız isimlerinizin bir kombinasyonu

-Sizin için anlamı olan veya olmayan harfler, sayılar(yıl, plaka numarası, yaşınız, vs. örnekleri bu konuda çoğaltmak mümkün) veya bu ikisinin kombinasyonu

– Grafikler ile çizilmiş bir şekil (anlamlı veya anlamsız) olabilir.

Kısacası marka isminiz; sizi tanıtan, akılda kalan, ayırt edici ve farklı olduğunu tüketiciye ispatlayarak kaliteli olduğunuzu ortaya koyan her türlü sayı, çizim veya harf olabilir. Yeter ki özgün olsun!

Bir Marka Öyküsü: BEYMEN

Günümüzde BEYMEN markasını nerede duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Şuan hem erkek hem de kadınlar hitap eden BEYMEN, Boyner Gruba ait bir markadır. Fakat okunyunca göreceksiniz ki, isminin konuluş hikaye biraz ilginç…  Marka ilk çıkarken hedef kitlelerini erkekler olarak belirliyor. Doğal olarak mağazacılık sektörüne adım atma karar verdiklerinde, toplantıya katılan tabi ki sizinde tahmin ettiğiniz gibi kişiler “BEY”. Demişler ki “Biz bunu uluslararası da yapmayı düşünüyoruz. Bunun uluslararası da bir kimliğinin olması gerekir”. İşte o zaman İngilizce bey yani adam anlamı gelen “MEN” kelimesini sona eklemişler ve günümüzde hazır giyim sektöründe yüksek kesimlere hitap eden “BEYMEN” markasını bulmuşlar.   Anlayacağınız gibi marka isminiz siz bir kimliğiniz gibi. Onu yaratırken özgür olmanızın yanında özgün de olmalısınız.

Marka Çeşitleri Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Markanızı oluşturacaksınız. Fakat marka çeşitleri hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Gelin beraber marka çeşitlerine göz atalım…

Yazımızda markanın tanımı hakkında sizi bilgilendirmiştik. Bunla birlikte; KHK’ ye ( 556 Sayılı Markaların Korunması ile ilgili.) göre tescil işlemi yapılacak marka çeşidi 4 adettir ve bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

-Hizmet Markası= Bunlardan ilk hizmet markasıdır. Size ait bir firma/işletmenin verdiği hizmetleri, rakipleriniz olabilecek diğer firma/ işletmelerden ayırmaya yaran işaret olarak tanımlanmaktadır.

-Ticaret Markası=  İkinci olarak bahsetmek istediğim ticaret markasıdır. Bu sizin ürettiğiniz veya ticaretini yaptığını malı, diğer firma veya işletmeye ait mallardan ayırmanızı sağlayan işaret olarak tanımlanabilir.

-Garanti Markası= Gelelim Garantisi Markası kavramını tanımlamaya… Siz bir marka sahibisiniz ve sizin kontrolünüz altında birçok firma/işletme tarafından onların üretim şekilleri, bulundurdukları ortak özelliklerini, coğrafi kökenini ve kalitesini garanti altına almaya yaran işaret olarak tanımlamak mümkündür.

-Ortak Marka=  Ticaret, hizmet veya üretim işletmelerinden herhangi birisiniz, size ait olan malı/hizmeti diğer işletmelerinkinden ayırmaya yaracak işaret olarak tanımlanırken,  ortak markanın her çeşit hukuki işleme konu olabileceğini de vurgulamakta yarar vardır.

Markamı Neden Tescil Ettirmeliyim?

Markaların korunmasının ülkemizde güncel hale gelmesi 1995 yılındaki 556 Sayılı Markaların Korunması KHK’ nin yürürlüğe girmesiyle başlamış ve insanlar kurdukları işletmeyi ayırt etmemizi sağlayacak işaretleri (markalarını) güvence altına almışlardır. 1955 tarihinden sonra ülkemizde hangi sektörde olursa olsun her işletme artık bir marka kullanmaktadır. Kullandıkları bu marka ile de tüketici tarafından tanınmaktadır. Fakat markanız tescil edilmemiş ise size ait değildir ve yasal olarak bir hakkınız yoktur. Tescil işlemleriniz ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılmaktadır. Burada işlemler başvurduğunuz tarihe göre yapıldığından, sizin markanızın tanıtımını yaptığınız dönemde markanızın bir başka kişi tarafından tescil altına alınabilir. Bu durum da hak sahibi siz bile olsanız bunu yasal yollar ile ispatlamanız gerekecektir. Kimsenin karşılaşmak istemediği bu durumla karşılamak istemiyorsanız eğer, markanızı oluşturduğunuz andan itibaren reklamından önce tescil süreci hakkında bilgi sahibi olmanızı size önermekteyiz. Marka Tescil hakkında detaylı bilgi için iletişim bilgilerimiz.

Tescil Süreci Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İstiyorum…

Markanızın tescil işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Tasarım tescil yazımızda bahsettiğimiz süreçler marka tescil içinde genel hatlarıyla aynıdır. Genel işle sıralamasını aşağıdaki ifade etmek mümkündür.

  • Başvurunun yapılması
  • Başvuru aşamaları
  • Yayın süreci
  • Karar aşamaları

Siz marka tesciliniz ile ilgili marka tescil başvurunuzu yaptıktan sonra, Kurum tarafından evrakların doğruluğu ve benzerlik ile ilgili araştırmalar yapılır. Genelde bu araştırmalar 8 ile 10 ay arasındaki bir süreyi kapsamaktadır.  Eğer başvurunuz olumlu yönde bir sonuç alıra, başvurunuz Resmi Marka bülteni ile üçüncü kişilerin itirazı için 3 ay gibi bir süreliğine ilan edilir. İtiraz olmadığı durumda tescil kararı alınmakta ve bu sefer Resmi Marka Gazetesi ile tescil edilmektedir. Tüm bu işlemlerin sonucu itirazın olmadığı durumda başvuru tarihinizden itibaren 10 ile 12 ay arasındaki bir sürede tamamlanmaktadır.

Tescil edilen markanız 10 yıllık bir süre ile güvence altına alınmaktadır. Eğer süreniz sona erdiyse hiç korkmayın! Çünkü yenileyebilirsiniz,  burada unutmamanız gereken eğer sürenizin bitmesine 6 ay kala başvuru yaparsanız daha düşük bir harç ödeyeceğinizdir. Unutmadan, Marka Tescil ile ilgili güncel kararlara Türk Patent ve Marka Kurumu‘ndan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir