Uraz Patent

Endüstriyel Tasarım Tescil

Endüstriyel Tasarım Tescil

Bir ürünün bütününün ya da bir kısmının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünüme tasarım denir.

Birçoğumuz, ticari markalar veya patentler gibi belirli fikri mülkiyet varlıklarına zaten aşinadır. Bununla birlikte, işletmeler için alaka düzeyine ve potansiyel çekiciliğine rağmen, endüstriyel tasarımlar ve bir girişimcinin bunları kaydettirerek elde ettiği avantajlar hakkında çok az şey söylenmektedir.

 

Bir endüstriyel tasarım veya çizim, bir ürünün (veya bir bölümünün) harici yeniliğini veya görünümünü korur.

Tasarımın çizgiler, konturlar ve renkler gibi iki boyutlu özelliklerin yanı sıra şekiller, malzemeler, dokular ve süslemeler gibi üç boyutlu özelliklerden oluştuğu; kısacası, ürünün estetik değeriyle bir ilgisi olan tüm özellikler.

 

Bunu akılda tutarak, endüstriyel bir tasarımın tescili hakkında bilmeniz gerekenleri keşfedeceğiz.

 

Endüstriyel Tasarım Tescil ile Ürününüzü Hızlı Bir Şekilde Tescil Ettirmek

Endüstriyel tasarım tescili, yeni bir ürünün pazara sunulması sürecinde önemli bir adımdır. Fikri mülkiyetinize ilişkin haklarınızı belirlemenize ve onu kopyalanmaya karşı korumanıza yardımcı olabilir.

Tasarımınızı tescil ettirmenin birçok yolu vardır, ancak en yaygın olanı Ticari Marka Ofisi aracılığıyladır.

Endüstriyel Tasarım Tescili (IDR) Nedir?

Endüstriyel Tasarım Tescili (IDR), bir endüstriyel tasarımcının ürünlerinin tasarımını korumak için üstlenebileceği bir süreçtir. Bu süreç, 2000 yılında kurulan Endüstriyel Tasarım Yasası tarafından yönetilmektedir.

IDR süreci 3 adımdan oluşur:

1. Tescil başvurusu Sınai Mülkiyet Ofisine  yapılmalıdır.

2. Başvuru sahibi, başvurusu kabul edildiğinde bilgilendirilecek ve kayıt ücretini ödeyebilecektir.

3. Son olarak, kayıt ücreti ve varsa yayın ücreti gibi diğer ücretleri ve daha sonra her 10 yılda bir yenileme ücretini ödedikten sonra IPOS'tan bir kimlik belgesi alacaklardır."


Endüstriyel Tasarım Tescil İşletmeniz İçin Neden Gerekli Olabilir?


Endüstriyel tasarım tescili, bir ürünün fikri mülkiyetini koruyan bir süreçtir. Ürünün tasarımı ve görünümü için yasal bir korumadır. Bu makale, işletmenizin endüstriyel tasarımlarınızı Telif Hakkı Bürosu'na kaydettirmesinin neden gerekli olabileceğini, kayıt yaptırmanın faydalarının neler olduğunu ve bunun nasıl yapılacağını tartışacaktır.
Tüm ürünlerin Telif Hakkı Bürosu'na kayıtlı olması gerekmediğini unutmamak önemlidir. Telif Hakkı Bürosu, web sitelerindeki SSS bölümünde hangi ürün kategorilerinin kayıt gerektirdiğini listeler. Bu kategoriler şunları içerir: mücevher, gümüş eşya, tekstil, oyuncak, oyun ve spor malzemeleri; mobilya; Ev aletleri; elektrikli ve elektronik cihazlar; mücevher kutuları; saatler ve saatler; müzik Enstrümanları; ateşli silahlar veya silahlar; giyim aksesuarları ve ayakkabılar.

Endüstriyel Tasarım Tescili ve Telif Hakkı Koruması

Endüstriyel tasarımlar yasal koruma altındadır ve ilgili mercilere tescil ettirilebilir. Bu tescil işlemine Endüstriyel Tasarım Tescili (IDR) denir. Endüstriyel tasarım tescili, fikrinizi korumanın uygun maliyetli bir yoludur ve tasarımınızı savunmanız gerektiğinde bir miktar yasal koruma sağlar.
Telif hakkı koruma beyanı, endüstriyel tasarım tescilinin önemli bir yönüdür. Tasarımcının başka bir tasarımcının eserini kopyalamadığının veya tasarımcı tarafından eserinin başka bir tarafça kopyalandığı konusunda bilgilendirildiğinin beyanıdır.

Endüstriyel Tasarım Tescilinin Önemi

Tasarım tescili, bir ürünün tasarımcısının tasarımı uygun yetkililere kaydettirdiği bir süreçtir. Bu tescil, tasarımın yaratıldığını ve talep edildiğini başkalarına bildirmek amacıyla yapılır.
Tasarım tescilinin işlevi, belirli bir tasarımın yaratıldığı ve birisine ait olduğu konusunda başkalarına bildirimde bulunmaktır. Tasarımcılar, tasarımlarını ilgili ülkelerin fikri mülkiyet ofislerine veya diğer yetkililere tescil ettirebilirler.

Endüstriyel Tasarımların Önemi

Bir tasarımın temel amacı, bir ürünü çekici kılmak ve müşterilerin dikkatini çekmenin yanı sıra tüketicinin satın alma kararını etkilemektir.

Başka bir deyişle, bir ürünün satışlarının başarısı veya başarısızlığı, en azından kısmen görünüşünden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle endüstriyel tasarımlar, hem küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) hem de daha büyük şirketler için çok önemli olabilir, faaliyet sektörleri önemsizdir.

 

Endüstriyel tasarımı tescil ettirmenin faydaları

Endüstriyel tasarımların tescillenmesinin ana nedeni genellikle kopyalanma korkusudur.

 

Bununla birlikte, tescilin aynı zamanda bir ürünün tasarımının yazarlığını kanıtlamanın en iyi yolu olduğunu bilmek ve anlamak sizin için iyidir.

 

Bir yandan, piyasada münhasır kullanım hakları verir; diğer yandan, lisanslar veya mülkiyet devri yoluyla ekonomik faydalar sağlar.

 

Endüstriyel tasarım tescili yapılabilecek ürünler

"Endüstriyel" sözcüğü, nüfusun büyük bir bölümünün bunları endüstriyel üretim veya makine unsurlarıyla ilişkilendirmesine yol açmıştır, ancak bu mutlaka doğru değildir; "ürün" tanımı hem zanaat hem de endüstriyel ürünleri kapsar.

 

 

Endüstriyel tasarımın tescili için gereklilikler

Bir girişimci, bir ürüne emek harcadığında ve üçüncü şahısların onu çoğaltmasını engelleme münhasır hakkını elde etmek için onu korumaya karar verdiğinde, tescilin talep edildiği ülkenin kanunlarına göre tasarımın aşağıdaki iki gereklilikten birine veya her ikisine uymak: Yenilik, Özgünlük.

Yenilik ve özgünlük değerlendirmesi ülkeden ülkeye değişir. Bir endüstriyel tasarım, daha önce kamuya açıklanmamışsa genellikle yeni olarak kabul edilir ve bilinen tasarımlardan veya bilinen tasarım özelliklerinin kombinasyonlarından önemli ölçüde farklıysa orijinal olarak kabul edilebilir.

 

Uygulanacak hukuka bağlı olarak, endüstriyel tasarımın tescili veya tasarım patentinin verilmesi için başvuru şahsen yapılabilir veya bir vekil atanması gerekebilir.

 

Başvuru tarihi neden önemlidir?

Çoğu endüstriyel tasarım kanununun yenilik gereksinimi göz önüne alındığında, başvuru zamanı esastır.

 

Bu gereksinime göre, bir tasarımın yenilik statüsünden çıkmaması için kamuya açıklanmadan önce tescil başvurusunda bulunulması esastır.

 

Örneğin, endüstriyel tasarım, şirketin internet sitesinde yayınlanan bir reklam yoluyla daha önce kamuya açıklanmışsa, artık "yeni" olarak değerlendirilemez ve kamu malı haline gelebilir.

 

Bununla birlikte, bazı ülkeler, endüstriyel tasarım açıklandıktan sonra başvurunun yapılması için bir ek süre tanımaktadır. Bu, bir ürünün yargı yetkisine bağlı olarak başvuru tarihinden önceki 6 veya 12 aylık süre boyunca pazarlanabileceği anlamına gelir.

 

Korumadan faydalanmak için endüstriyel tasarımın tescil edilmesi gerekiyor mu?

Çoğu ülkede, endüstriyel tasarım yasası kapsamında "tescilli tasarım" olarak korumadan yararlanabilmek için bir endüstriyel tasarımın tescil edilmesi gerekir. Bazı ülkelerde endüstriyel tasarımlar, patent kanunu kapsamında "tasarım patentleri" olarak korunmaktadır.

Endüstriyel Tasarım Tescil

  • Ulusal ve Uluslararası Endüstriyel Tasarım Tescil Başvurusu
  • Endüstriyel Tasarım Tescil Sürecinin Takibi 
  • Endüstriyel Tasarım Yenilik Araştırması
  • Endüstriyel Tasarım Bültenlerini İnceleyerek Benzer Başvuruların Tespiti
  • İzleme ile Tespit Edilen Benzer Başvuruların Bildirimi
  • Rakip Firma Başvuru İzleme
  • Endüstriyel Tasarım ve Benzer Tasarımlara Karşı İşlemlerin Yapılması
  • Tescil Sonrası Lisans ve Devir İşlemleri, Adres, Unvan ve Nevi Değişikliği
  • Endüstriyel Tasarım Yenileme İşlemleri
  • TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNA Yapılan Başvuruların İtiraz İşlemleri 
  • TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNA İtiraz ve Karşı Görüş İşlemleri
  • Yurt İçindeki ve Yurt Dışındaki Müvekkillerin İtiraz İşlem Süreçlerinin Takibi

Endüstriyel Tasarım Tescil
Uraz Patent